Pages

Subscribe:

Labels

pondělí 4. března 2013

Uvnitř redukce Lightning na HDMI je malá Apple TV

Napadlo vás také, proč je redukce z Lightning konektoru na HDMI tak drahá, když jede „jen“ o redukci? Je to proto, že nejde o jen tak ledajakou propojku dvou různých konektorů.


Celý článek

O velké překvapení se postarali u společnosti Panic Inc., které napadlo otevřít zalisované pouzdro adaptéru, který na českém Apple Store zakoupíte pod obchodním názvem Digitální AV adaptér Lightning. Apple jej prodává za cenu 1 301 korun a jde o příslušenství, které dovolí všem iOS zařízením osazeným Lightning konektorem připojení k televizorům, displejům nebo projektorům vybaveným HDMi konektorem. Redukce podle Applu podporuje přenos obrazu při rozlišení až 1080p.A právě tato informace o maximálním rozlišením přivedla vývojáře z Panicu na stopu toho, že něco není v pořádku. Při používání zjistili, že redukce ve skutečnosti nedává přesně 1080p rozlišení a současně dodávaný signál není tak kvalitní, jak by měl být. Usoudili tedy, že adaptér neposílá přímý signál z grafického čipu, jako tomu bylo v případě strojů s Dock konektorem, ale že jej nějakým způsobem upravili.Rozebrali tedy celé zařízení a zažili velké překvapení. Uvnitř redukce našli totiž uzavřený kompletní počítač. Ano, v kabelu je umístěn procesor z rodiny ARM s 256 megabajty operační paměti i vlastní flash pamětí s uloženým vlastním operačním systémem (o kterém se zatím vůbec nic neví, podle některých spekulací by však mělo jít o ořezanou verzi iOS). Pokud to tedy zjednodušíme: ke svému kapesnímu počítači musíte připojit jiný počítač, který z něj vyvede potřebný HDMI signál.

Jak vše funguje? Podle všech zjištění se zdá, že iPad (nebo iPhone) posílá redukci signál prostřednictvím AirPlay technologie malému počítači v redukci, který jej převádí na HDMI signál. Technicky velmi nápadité řešení, které však stojí za mírnou degradací kvality obrazu.Když to velmi jednoduším: digitální AV adaptér Lighning je vlastně malá a hodně ořezaná Apple TV, která na televizi zobrazuje signál získávaný přes AirPlay z iOS zařízení.A proč to všechno? Zdá se, že na vině je přímo návrh samotného Lightning konektoru. Ten je totiž od začátku navržen jako datové rozhraní bez doplňující multimediálních funkcí vinou malého počtu použitých vodičů (ve srovnání s původním Dock konektorem, kde bylo prostoru dostatek) a proto musí pro vyvedení těchto signálů používat přídavnou techniku. Pro běžné plánované použití této redukce se vše zdá plně funkční. Kazí však radost všech, kteří doufali, že se brzy objeví levnější redukce čínské výroby.

0 komentářů:

Okomentovat