Pages

Subscribe:

Labels

čtvrtek 14. března 2013

Tipy a Triky na klávesnici

Psaní je na mobilním telefonu či tabletu jednou z velmi častých operací. Pojďme se podívat na to, co pro naše české prostředí v iOS připravili vývojáři v Cupertinu. Nezapomněli například na oblíbené smajlíky? icon smile   Tipy pro psaní v iOS A umíte třeba obnovit omylem smazaný text?



Celý článek

Základní klávesnice

Základní nastavení klávesnice si lze vybrat z uspořádání QWERTY nebo QWERTZ. Psaní nabodeníček je lehce odlišné od běžných zvyků. Nejprve napíše znak a teprve pak se ťukne na klávesu s háčkem, čárkou či kroužkem. Chce to zpočátku trochu zvyku, ale potom to jde již bez problémů.

Jak psát znaky s diakritikou?

Existují minimálně tři způsoby, jak na to.
  • Znak a nabodeníčko
    Jak už jsem psal výše, základní postup je napsat znak (např. „e“) a teprve potom klepnout na klávesu s čárkou nebo háčkem.
  • Výběr příslušného znaku
    Zkuste ťuknout na klávesu, ale podržet ji – pak se vám zobrazí nabídka všech možných diakritických variant (a to i těch, které nejsou v češtině) – pak stačí prstem přejet na kýžený znak a prst pustit – znak se vloží.
  • „Švihnutím“ přes znak
    Tato varianta funguje bohužel jen na iPadu, ale výrazně zrychluje psaní. Používání gest pro psaní akcentů vyžaduje trochu zvyku. Pro znak s čárkou stačí „švihnout“ přes klávesu směrem nahoru. Tím se rovnou napíše nejčastěji psaný znak (např. pro klávesu „e“ je to „é“, pro „u“ je to „ú“). Háčky napíšete „švihnutím“ šikmo z levého dolního rohu virtuální klávesy. Ostatní znaky je nutné psát jedním z výše uvedených způsobů.

Dvojité ťuknutí

Některé klávesy reagují na dvojité poklepání. Pokud dvakrát ťuknete do mezerníku, napíše se automaticky tečka, mezera a následné písmeno se napíše veliké (rychlé ukončení věty). Dvojí klepnutí na Shift zase zapne Caps-lock (klávesa Shift se zobrazí modře). Obojí lze povolit / zakázat v nastavení. Osobně mi hodně na české klávesnici chybí čárka, takže bych uvítal nějaký podobný trik na psaní čárky (např. podržení mezerníku nebo dát na dvojité ťuknutí čárku a na trojité tečku), do té doby prostě musím psát čárku pomocí Rychlého symbolu.

Rychlý symbol

Pokud chcete psát symboly, tak se musíte na klávesnici přepnout do jejich režimů (jsou dokonce dva – „.?123“ a pak další na „#+=“). Pokud ale chcete jen rychle napsat např. závorku a hned pokračovat v psaní textu, stačí stisknout prst na klávese „.?123“, nepouštět ho a najet na symbol, který chcete vložit (např. zmiňovanou závorku). Pak teprve prst pusťte. Napíše se vybraný symbol (závorka) a klávesnice se okamžitě vrátí do režimu písmen, takže není nutné symboly extra vypínat. Hodí se např. pro rychlé napsaní čárky. Stejný trik funguje i pro psaní velkých písmen. Stačí jako první kliknout na klávesu Shift, nechat prst dole a najet na písmeno, které chcete napsat velké. Pak teprve prst pustit.

Často používané výrazy

Pokud často používáte nějaké slovo, sousloví nebo dokonce celé věty, je možné si jejich psaní výrazně zrychlit pomocí tzv. Zkratek. Jděte do Nastavení > Obecné > Klávesnice a dole budete mít Přidat novou zkratku. Pak můžete např. přidat Dobrý den a přiřadit zkratku dd. Když pak napíšete v textu dd, nabídne vám automaticky doplnění na Dobrý den (včetně mezer, čárek, apod.).

Undo

Co když si omylem něco smažete? Je to možné nějak vrátit zpátky? Ano, jde to, ale chce to znát trik – zatřást s iPhonem. Taky jsem chvíli zíral, ale doopravdy to funguje. Prostě udělejte změnu a pokud ji chcete vrátit, zatřeste iPhonem nebo iPadem. Zobrazí se dotaz, zda to myslíte vážně a pokud to potvrdíte, stane se. A pozor, funguje to tam i zpátky a to několikrát, takže třeste a divte se. icon smile   Tipy pro psaní v iOS

Automatický korektor

Automatický korektor funguje celkem dobře, ale znáte to, ne vždycky se trefí správně. Pokud si toho nevšimnete, že vám automaticky slovo změnil, nemusíte ho celé mazat a psát znovu. Stačí pouze smazat poslední mezeru a chvililinku počkat – v okamžiku vám nabídne původně napsanou verzi bez jeho korekce (včetně případné další varianty).

A co ty smajlíky?

Apple má dokonce něco navíc – stovky různých „clipartů“, krásně graficky ztvárněných. Pouze je potřeba si nainstalovat speciální klávesnici. Postup je následující:
  • Zvolte Nastavení > Obecné > Klávesnice > Klávesnice.
  • Klepněte na Přidat novou klávesnici.
  • Zvolte Emotikony.

Při psaní je pak potřeba přepnout na tuto klávesnici pomocí ikonky „glóbus“ (pokud máte více klávesnic, tak jejím podržením se přímo přepínáte na konkrétní; pokud máte jen dvě, přepínáte sem a tam pouhým ťuknutím). Až na emotikony kliknete poprvé, budete žasnout nad nepřebernou nabídkou různých smajlíků, ikonek, vlaječek, kytiček a dalších clipartů. Nejčastěji používané máte přitom hned na první záložce. Jednu nevýhodu to ale přeci jen má – tohle bude fungovat jen v iMessage, tj. pokud příjemce má taky iPhone, popř. aplikaci, která umí obrázky zobrazit. Pokud pošlete obrázkové smajlíky např. na Nokii E52, přijde jen prostý text bez jakýchkoliv náznaků, že by tam kdy byly smajlíci (tj. nepřevádí se to do ASCII podoby). Ale v e-mailu se příjemci zobrazí.

Psaní domén

Pokud jste v řádku pro zadávání URL adresy, klávesnice se automaticky změní na „doménovou“. Poznáte to např. podle speciální klávesy „.com“. Zdá se, že je pro nás k ničemu, když většinou zadáváme „.cz“, ale není to tak. Stačí na ni podržet prst a hle – nabídka domén se podstatně rozšíří. Osobně bych zde navrhnul Applu, aby to pro české prostředí nastavil na „.cz“ implicitně nebo si aspoň pamatoval nejčastěji vybíranou možnost a tu dal na první klepnutí, třeba nás tohle vylepšení ještě čeká.

0 komentářů:

Okomentovat